Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Χθες ήταν η παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Magnus Carlsen, έπαιξε μία συμβολική παρτίδα εναντίον του Anish Giri (4ος στην παγκόσμια κατάταξη) όπου την πρώτη κίνηση έκαναν τα μαύρα, ενώ οι κανόνες του σκακιού ορίζουν ότι ξεκινάει πρώτος ο Λευκός. Επειδή το σκάκι είναι παιχνίδι μίας κίνησης, αυτός που ξεκινάει το παιχνίδι έχει εκ των πραγμάτων ένα προβάδισμα χρόνου και ανάπτυξης, υποχρεώνοντας τον αντίπαλο να αμυνθεί.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής δήλωσε ότι, "παρότι αυτός ο κανόνας δεν θεσπίστηκε για ρατσιστικούς ή πολιτικούς λόγους, σήμερα τον καταρρίψαμε συμβολικά για να δείξουμε πως στο σκάκι, όπως και στην ζωή, το χρώμα δεν θα έπρεπε να αποτελεί πλεονέκτημα". Ο Anish Giri συμπλήρωσε ότι ήταν δύσκολο να προσαρμοστεί στην σκακιστική παρτίδα που έπαιξαν, με αυτό το διαφορετικό ξεκίνημα, αλλά τόνισε πως εφόσον καταφέρνουμε να δούμε την παρτίδα από μία διαφορετική οπτική από την καθιερωμένη, σίγουρα μπορεί να αλλάξει και ο τρόπος που σκεφτόμαστε στην πραγματική ζωή.

Θα ήθελα να κλείσω με μία μαντινάδα του Αριστείδη Χαιρέτη,

Δικαίωμα έχει κάθαεις όπως ποθεί να ζήσει,
κι αν έχει σύνορα η γης, δεν τα 'βαλε η φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκακιστικός Όμιλος Καρπάθου      Σκοπός της ιδρύσεως του συλλόγου μας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάδοση του πνευματικού ...