Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Η θέση της γυναίκας στις επιστήμες, 
το σκάκι και το «νοικοκυριό»…

  Είναι κρίμα που από τα πρώτα πράγματα που «διδάσκεται» μία κοπέλα που φοιτά στα θετικά τμήματα ενός πανεπιστημίου είναι πως δεν θα καταφέρει να γίνει μεγάλη επιστήμονας επειδή είναι γυναίκα! Σαν «πρόχειρες» αποδείξεις αυτής της «αλήθειας» φέρνουν το γεγονός πως σχεδόν όλα τα Νόμπελ τα έχουν πάρει άνδρες… Πως λόγω εξέλιξης ο εγκέφαλος του άνδρα προκειμένου να βρει τροφή έχει εκπαιδευτεί για να παρατηρεί, να αναλύει και να συμπεραίνει ενώ ο εγκέφαλος της γυναίκας, που έμενε στην σπηλιά, εξελίχθηκε στο να ταξινομεί τα οικιακά αντικείμενα

  Προφανώς, τα παραπάνω είναι ανοησίες αφού, πώς ήταν δυνατόν να παίρνουν οι γυναίκες όσα Νόμπελ έπαιρναν οι άντρες την στιγμή που δεν σπούδαζαν, την στιγμή που ακόμη και αργότερα η αναλογία για εκείνες ήταν λιγότερο από 20% ή την στιγμή που οι άνδρες μπορούσαν ατιμώρητα να κλέβουν τις εργασίες των γυναικών συναδέλφων τους μαζί με τα Νόμπελ που τους ανήκαν (βλ. Rozalind Franklin); Βέβαια, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες η Marie Curie κατάφερε να είναι ο μοναδικός άνθρωπος που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ δύο φορές!

  Ίσως σήμερα να φαίνεται αστεία η ιστορία της Elizabeth Blackwell που δεν την δεχόταν κανένα πανεπιστήμιο για να σπουδάσει ιατρική, μέχρι που κατάφερε να εισαχθεί και να σπουδάσει σε κολέγιο της Νέας Υόρκης επειδή οι αρχές του Πανεπιστημίου άφησαν την εκλογή της στους φοιτητές, οι οποίοι θεωρώντας ότι επρόκειτο για φάρσα ψήφισαν «ναι»… Όταν είδαν τη συμφοιτήτριά τους την κοίταζαν σα να ήταν αλλόκοτη, ενώ ορισμένοι καθηγητές της ζήτησαν να μην παρακολουθεί τα μαθήματα που σχετίζονταν με την αναπαραγωγή! Όμως, η Blackwell επέμεινε και πήρε το πτυχίο της ως αριστούχος και πρώτη της τάξης της! Ίσως αστεία να φαίνεται και η ιστορία της Laoura Bassi, η οποία δίδασκε ανατομία στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια από 21 ετών αλλά όχι μόνο γνώριζε ανατομία αλλά δίδασκε και φυσική! Όμως, όταν το 1772 πέθανε ο καθηγητής φυσικής, η Μπάσι έδωσε δικαστική μάχη για να τη λάβει τη θέση του παρότι ήταν φανερό ότι της άξιζε. Η Bassi κέρδισε τη δίκη αλλά το «κατεστημένο» για να μην έχει παρόμοια «προβλήματα» στο μέλλον, αποφάσισε να μην επιτρέψει σε άλλη γυναίκα να εισέλθει στο πανεπιστήμιο! Όσο «αστείες» και εάν φαίνονται οι παραπάνω ιστορίες πολλοί δεν έχουν αποβάλει ακόμη αυτές τις εντυπώσεις από το υποσυνείδητό τους με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνονται το ψυχολογικό bullying που δέχονται ακόμη και σήμερα οι γυναίκες όχι μονάχα στις επιστήμες αλλά σχεδόν σε κάθε πνευματική δραστηριότητα.

  Δυστυχώς, σε αυτές τις «λοιπές πνευματικές δραστηριότητες» συγκαταλέγεται και το σκάκι όπου στα έπαθλα των τουρνουά έχουμε δύο αξιολογήσεις στην γενική κατάταξη, μία που αφορά το σύνολο των διαγωνιζομένων (άνδρες και γυναίκες) και μία που αφορά μονάχα τις γυναίκες. Αυτό γίνεται επειδή κάποιοι θεωρούν ότι οι γυναίκες δεν πρόκειται να κατακτήσουν τις πρώτες θέσεις οπότε βρίσκουν ένα τέχνασμα να τους δώσουν έπαθλα για να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους. Εμείς αυτό το βρίσκουμε υποτιμητικό από τη μία αλλά και βλαβερό από την άλλη, γιατί όταν παίρνουν τόσο εύκολα κύπελα και μετάλλια είναι επόμενο να μην προσπαθήσουν να βελτιωθούν όσο οι άνδρες, το οποίο εξηγεί αβίαστα και το γεγονός γιατί στους εκατό καλύτερους σκακιστές του κόσμου θα βρει κανείς μονάχα μια-δυο (ή και καμία…) γυναίκες, και αυτές θα είναι στις τελευταίες θέσεις. Για εμάς, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Judit Polgar, η μοναδική γυναίκα που κατάφερε να μπει στους δέκα καλύτερους σκακιστές του κόσμου νικώντας δύο φορές και τον Κασπάροφ, είχε σταματήσει από νεαρή ηλικία να δέχεται τα έπαθλα και τους τίτλους που δίνονται κατ’ εξαίρεση στις γυναίκες.

  Παρότι θα πρόκειται για παγκόσμια απόκλιση, ο Σκακιστικός Όμιλος Καρπάθου σας γνωστοποιεί ότι έχει το δικαίωμα και δεν θα συμμορφωθεί στις υποδείξεις της Ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας σκακιστικής ομοσπονδίας για έπαθλα γυναικών. Όλοι οι αθλητές μας θα αγωνίζονται ισότιμα στα πρωταθλήματά μας και φυσικά θα απολαμβάνουν την ίδια προσοχή και κατά την εκπαίδευσή τους στα μαθήματα του συλλόγου αφού για όλους τρέφουμε τις ίδιες φιλοδοξίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκακιστικός Όμιλος Καρπάθου      Σκοπός της ιδρύσεως του συλλόγου μας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάδοση του πνευματικού ...