Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017


 Μεταγραφή - "Επαναπατρισμός"

   Με μεγάλη χαρά ο Σκακιστικός Όμιλος Καρπάθου ανακοινώνει ότι θα έχει στην αγωνιστική του διάθεση τον Νομικό Σπανό, σκακιστή με πολλές διακρίσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

   Ο Νομικός, γιος του Καλύμνιου κτηνίατρου Νίκου Σπανού και της Ιταλίδας Gabriella De Martiis μεγάλωσε και ανατράφηκε στο νησί μας ώστε σήμερα ο ίδιος να δηλώνει Καρπάθιος και ζήτησε να ενταχθεί στον σκακιστικό μας όμιλο αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την ίδρυσή του, ενώ μέχρι τώρα αγωνιζόταν για την Κάλυμνο.

   Ο Νομικός είναι ένας από τους αθλητές που είναι ή αισθάνονται Καρπάθιοι όμως δεν είχαν ποτέ την δυνατότητα να εκπροσωπήσουν και να παλέψουν για το νησί τους. Ακόμη δεν του έχει δοθεί η ευκαιρία να αγωνιστεί για τον Σ.Ο.Κ. (Σκακιστικός Όμιλος Καρπάθου), όμως ήδη έρχεται στα μαθήματα του τμήματος ενηλικών δίνοντας την ευκαιρία στους αθλητές μας να αντιμετωπίσουν έναν δυνατό αντίπαλο, σπρώχνοντας τους έτσι στα όρια των δυνατοτήτων τους και αναγκάζοντάς τους να τα ξεπεράσουν. Μάλιστα, ενώ κάθε χρόνο όταν τελειώσει το Καλοκαίρι φεύγει για Ιταλία, φέτος σκέφτεται να μείνει στην Κάρπαθο χάρη του Σκακιστικού Ομίλου.

   Οι εντυπώσεις του Νομικού εφόσον επισκεύτηκε τον Όμιλο και παρακολούθησε τα μαθήματά μας ήταν οι εξής: 

Η Κάρπαθος έχει αποκτήσει έναν πολλά υποσχόμενο σκακιστικό σύλλογο. Διαθέτει έναν πολύ καλό προπονητή που μπορεί να συνδέει το χιούμορ με τη σοβαρότητα του μαθήματος. Επίσης, βλέποντας τον Α΄ από τους έξι τόμους που έχει γράψει ο Γιάννης Χαλκιάς αναγνωρίζω ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό εγχειρίδιο. Σίγουρα αυτή η ποιότητα δουλειάς θα αναγνωριστεί σύντομα από ακόμη περισσότερους Καρπάθιους και το μόνο πρόβλημα του Συλλόγου θα είναι "πού θα βρει μεγαλύτερη αίθουσα!".


Κάποιες από τις πολλές σκακιστικές επιτυχίες του Νομικού Σπανού είναι οι εξής:

Τα τέσσερα χρόνια που έμεινε στην Ιταλία αγωνίστικε σε όλους τους τύπους αναμέτρησης (Classic, Rapid και Blitz) και παρέμεινε ανίκητος στους 51 ομαδικούς αγώνες που συμμετείχε.

Ανίκητος παραμένει και στην Ελλάδα αφού την μοναδική φορά που συμμετείχε σε επίσημους αγώνες ήταν στο πρωτάθλημα Αιγαίου όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Ανακυρήχθηκε πρωταθλητής Ιταλίας στην κατηγορία του νικώντας τον International Master Antonio Martorelli.


Έχει κερδίσει σκακιστές παγκοσμίου επιπέδου όπου στην μνήμη του ξεχωρίζουν οι νίκες του επί του Grand Master Garcia Palermo -Grand Master είναι ο ανώτατος διεθνής σκακιστικός τίτλος πλην του παγκόσμιου πρωταθλητή, των Internatiotal Master Alexander Kopylov και Valeri Lilov καθώς και επί της πρωταθλήτριας Ελλάδας Εύας Κοντού.

Ξεχωριστή μνεία αξίζει στο ότι κατέληξε ισόπαλη η παρτίδα του με τον GM Fabiano Caruana o οποίος στην παγκόσμια κατάταξη είναι ο τέταρτος καλύτερος σκακιστής του κόσμου.

Παρότι ο Νομικός έχει πολλά σπουδαία αποτελέσματα στο ενεργητικό του, δεν μπόρεσε να ξεδιπλώσει το μέγεθος του ταλέντου καθώς στην Κάρπαθο δεν υπήρχε σκακιστικός όμιλος όπου θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν τα ταλαντούχα παιδιά του τόπου. Αυτό είναι ένα κενό το οποίο έρχεται να καλύψει ο σύλλογός μας και φυσικά η καριέρα του Νομικού συνεχίζεται, οπότε περιμένουμε και άλλες επιτυχίες με το έμβλημα της Καρπάθου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκακιστικός Όμιλος Καρπάθου      Σκοπός της ιδρύσεως του συλλόγου μας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάδοση του πνευματικού ...