Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ

Με αφορμή το σκάκι θα ήθελα να σημειώσω πόσο ωφέλιμο είναι και για την πνευματική μας υγεία το να έχουμε ένα υγιές σώμα.

Πρώτα από όλα, μία παρτίδα κανονικού χρόνου διαρκεί κατά μέσο όρο τρεις με πέντε ώρες. Είναι απαραίτητο για τον σκακιστή να έχει καλή κυκλοφορία του αίματος ώστε να οξυγονώνεται ο εγκέφαλός του για τόσο μεγάλα χρονικά διαστήματα ενώ εκείνος παραμένει πρακτικά ακίνητος. Φυσικά, η καλή κυκλοφορία προϋποθέτει ένας υγιές σώμα το οποίο απαιτεί άθληση και σωστή διατροφή.

Δεύτερον, έχει αποδειχθεί πως όταν οι παλμοί μας ξεπεράσουν τους εκατό, το σώμα μας βρίσκεται σε συνθήκες στρες και το πιθανότερο είναι οι αποφάσεις που λαμβάνουμε να είναι λανθασμένες. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ξεπερνάμε τους 100 παλμούς πολύ συχνότερα από ότι νομίζουμε –πρόσφατα γράφτηκε ένα βιβλίο ώστε να προειδοποιήσει για όλες εκείνες τις φορές που μπορεί να μην είμαστε σε θέση να λάβουμε μία σωστή απόφαση παρότι μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε. Η άθληση βοηθάει στο να μένει ο ρυθμός των παλμών μας χαμηλά αλλά και να κατεβαίνει ταχύτερα όταν ανέβει.

Σε συνδυασμό με το προηγούμενο σημείο, η γυμναστική αποβάλει το άγχος το οποίο είναι ένας παράγοντας που «θολώνει» την κρίση μας. Σημειώστε ότι το σκάκι μέχρι πρόσφατα θεωρούταν το βιαιότερο άθλημα (κρίνοντας από το πόσο «στρεσάρεται» ο αθλητής κατά τον διαγωνισμό) και δεύτερο ήταν η πυγμαχία. Σήμερα, το σκάκι θεωρείται το δεύτερο «βιαιότερο» άθλημα αφού πρώτο πλέον θεωρείται το sky diving. Από τη μία αυτός ο μεγάλος βαθμός δυσκολίας βοηθάει στο να χτιστεί ένας ισχυρός χαρακτήρας αλλά από την άλλη είναι καλό να προετοιμαστούμε ώστε να ανταπεξέλθουμε στην πίεση των διαγωνισμών, και αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με την γυμναστική.

Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας για έναν υγιή νου είναι ο καλός ύπνος αφού πολλές παρτίδες κρίνονται από λάθη που προκύπτουν στις τελευταίες φάσεις της παρτίδας λόγω κούρασης. Ενώ πολλοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο, έχει αποδειχτεί ότι η άθληση βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου μας.

Τέλος, θέλω επίσης να υπογραμμίσω ότι το σκάκι δεν θεωρείται τυχαία άθλημα. Ένας μαθητής μου ο οποίος είναι δώδεκα φορές πρωταθλητής Ελλάδας στα 400 μέτρα, μου εμπιστεύθηκε ότι η κούραση που ένιωθε μετά από μία επίσημη παρτίδα ήταν η ίδια με εκείνην που είχε μετά από μία προπόνηση στίβου. Πράγματι, σε ένα αγωνιστικό τουρνουά (το οποίο κρατάει μονάχα μία εβδομάδα) ένας σκακιστής χάνει κατά μέσο όρο 3 κιλά απλώς και μόνο παίζοντας σκάκι! Χρειάζεται ένα υγιές σώμα για να ανταπεξέλθει και σε αυτήν τη πρόκληση ο σκακιστής.

Όπως έλεγε ο παγκόσμιος πρωταθλητής Robert J, Fischer ο σκακιστής πρέπει να ασκείται όσο και οι άλλοι αθλητές καθώς δεν μπορείς να διαχωρίσεις το μυαλό από το σώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκακιστικός Όμιλος Καρπάθου      Σκοπός της ιδρύσεως του συλλόγου μας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάδοση του πνευματικού ...