Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017


«Ταλέντο»
Ο πιο επιτυχημένος επιχειρηματίας της εποχής του, ο αυτοκινητοβιομήχανος Henry Ford, είχε πει κάποτε, «είτε πιστεύεις ότι μπορείς, είτε ότι δεν μπορείς, έχεις δίκιο». Δηλαδή, ο Ford υποστήριζε ότι για να πετύχει κανείς οποιονδήποτε στόχο, σημασία έχει να πιστέψει στον εαυτό του ώστε να κάνει την προσπάθεια που απαιτείται. Είναι γνωστή και η φράση του Καζαντζάκη, ότι δεν συνέβη είναι ότι δεν ποθήσαμε αρκετά.
Ο Einstein υποστήριξε αυτές τις απόψεις λέγοντας, «ιδιοφυΐα σε κάνει 99% σκληρής δουλειάς και 1% ταλέντου», δηλαδή και ο Einstein θεωρούσε ότι εάν θα πετύχεις σε κάτι θα εξαρτηθεί κατά 99% από το πόσο σκληρά θα δουλέψεις. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες απόψεις, ο Einstein θεώρησε ότι κάποιον ρόλο παίζει και η φυσική κλίση του ατόμου προς το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται αλλά σε αμελητέο βαθμό και μόνο όταν θέλει να υπερβεί εντελώς τα όρια του εφικτού –π.χ. όχι απλώς να θεωρηθείς πάρα πολύ επιτυχημένος αλλά «ιδιοφυΐα».
Δυστυχώς, κάποιοι συναντώντας τις δυσκολίες που συναντάει ο καθένας μας όταν καταπιαστεί με κάτι νέο, μπορεί να τα παρατήσουν θεωρώντας ότι «δεν έχουν το ταλέντο» για να τα καταφέρουν. Από την άλλη, το ταλέντο μπορεί να αποτελέσει και δικαιολογία για ανθρώπους με αδύναμο χαρακτήρα ώστε να αποφύγουν την ευθύνη της αποτυχίας τους, αφού με το να υποστηρίξουν ότι δεν τα κατάφεραν επειδή δεν είχαν το ταλέντο, επιχειρούν να μεταφέρουν την ευθύνη στον Θεό ή στην φύση που δεν τους έδωσε αυτή τη δεξιότητα όταν γεννήθηκαν. Από τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι το «ταλέντο» δεν είναι αυτό που θα μας κάνει επιτυχημένους στο αντικείμενό μας, αντίθετα μπορεί να είναι η παγίδα που δεν θα μας αφήσει να επιμείνουμε ώστε να πετύχουμε, αφού το να πετύχουμε εξαρτάται κατά 99% από το εάν θα προσπαθήσουμε. Επιπλέον, ακόμη και η παρουσία του ταλέντου μπορεί να αποβεί παγίδα, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που επενδύουν τόσο στο ταλέντο τους που παραβλέπουν την σκληρή δουλειά που θα χρειαστεί, το αποτέλεσμα συνήθως είναι να τους ξεπερνούν άλλοι που αρχικά δεν φαίνονταν να έχουν τις ίδιες πιθανότητες επιτυχίας.
Ακόμη, θα ήθελα να δώσω δύο παραδείγματα: Όταν ήταν νέος, ο ποδοσφαιριστής «φαινόμενο» Ronaldo, απορρίφθηκε από την ομάδα ποδοσφαίρου της Καλαμάτας, ο πρόεδρος της οποίας προτίμησε δύο άλλους Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές που τους θεώρησε πιο ταλαντούχους. Επίσης, ο σημερινός παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι όταν ήταν 13 χρονών απέτυχε να πάρει τον τίτλο του International Master και είχε πει χαρακτηριστικά, «γιατί να μην μου δώσει ο Θεός λίγο σκακιστικό ταλέντο». Το ερώτημα είναι, τι έκαναν αυτοί οι δύο σπουδαίοι αθλητές, μήπως ο Ronaldo τα παράτησε επειδή τον απέρριψε μία άγνωστη ομάδα όπως την Καλαμάτα ή ο Carlsen σταμάτησε να παίζει σκάκι αφού δεν μπόρεσε να πάρει έναν τίτλο που δεν είναι καν ο ανώτερος τίτλος στο σκάκι; Αυτό που έκαναν και οι δύο ήταν να συνεχίσουν να προσπαθούν μέχρι που έγιναν οι καλύτεροι του κόσμου.
Δεν είναι λοιπόν το ταλέντο που θα φέρει την επιτυχία αλλά η επιμονή, η σκληρή δουλειά και η πίστη στον εαυτό μας. Θα κλείσω με μία φράση του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου: εάν δεν τα καταφέρεις μην θεωρήσεις πως ούτε οι άλλοι άνθρωποι θα τα καταφέρουν, μα αν οι άλλοι μπορούν να τα καταφέρουν γιατί να μην μπορείς και εσύ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκακιστικός Όμιλος Καρπάθου      Σκοπός της ιδρύσεως του συλλόγου μας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάδοση του πνευματικού ...