Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Την προηγούμενη εβδομάδα αναρτήσαμε το άρθρο του κ.Μαρή σχετικά με το σκάκι και την τεχνητή νοημοσύνη. Με αφορμή εκείνο το άρθρο θα θέλαμε να περάσουμε από την ευφυΐα σε άλλα χαρακτηριστικά που ελπίζουμε να σας πείσουμε ότι είναι σημαντικότερα και τα οποία, επίσης, αναπτύσσει το σκάκι.
Έχει ειπωθεί ότι το σκάκι βοηθάει στην ανάπτυξη της ευφυίας, το οποίο έχει πράγματι επιβεβαιωθεί από διάφορες μελέτες καθώς αυξάνει αλλά και ενεργοποιεί τους δενδρίτες στον εγκέφαλο, όμως αυτό δεν είναι το σημαντικότερο όφελος και μάλιστα διάφοροι κοινωνιολόγοι θεωρούν ότι γενικότερα η ευφυΐα δεν παίζει τόσο σπουδαίο όσο πιστεύουμε στην κοινωνική μας ανέλιξη. Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι τα χαρακτηριστικά που είναι σημαντικά είναι η επιμονή, η περιέργεια,η ευσυνειδησία, η αισιοδοξία και ο αυτοέλεγχος.

Η Elizabeth Spiegel υποστηρίζει ότι αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πολύ πιο σημαντικά από έναν υψηλό δείκτη νοημοσύνης και θεωρεί ότι το σκάκι είναι ένας άριστος τρόπος για να διδαχθούν και να εξελιχθούν τα συγκεκριμένα γνωρίσματα σε ένα άτομο, αφού χρειάζεται αυτοέλεγχος για να μην παίξεις την πρώτη κίνηση που σου έρχεται στο μυαλό αλλά να βεβαιωθείς προηγουμένως ότι είναι ασφαλές, χρειάζεται αισιοδοξία για να μην συμφωνήσεις σε ισοπαλία σε μία ίση θέση ή να μην αφήσεις να σε παρασύρει η απογοήτευση όταν συνειδητοποιήσεις ότι η κίνησή σου ήταν λάθος και πως τώρα κινδυνεύεις. Χρειάζεται, ακόμη, αισιοδοξία όταν όλα έχουν πάει στραβά σε ένα τουρνουά για να πείσεις τον εαυτό σου ότι την επόμενη φορά θα τα καταφέρεις καλύτερα. Χρειάζεται ευσυνειδησία όταν συμμετέχεις σε ομαδικούς αγώνες, καθώς η ομάδα σου εξαρτάται και από εσένα και πρέπει να δείξεις τον καλύτερο σου εαυτό ή ακόμη και όταν παίζεις ατομικούς αγώνες αλλά θες να αναδείξεις την δουλειά που έκανες με τον προπονητή σου ή την χρησιμότητα της βοήθειας που παρείχαν οι γονείς σου κ.α.

Οπότε, η ανάπτυξη της ευφυίας και η εξάσκηση του εγκεφάλου είναι ένας λόγος για να μάθουμε σκάκι ή για να μάθουν τα παιδιά μας, που είναι και η συνηθέστερη περίπτωση, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Μπορούν να αναπτύξουν και άλλα εξίσου σημαντικά χαρακτηριστικά όπως η διαλεκτικότητα, ο ενθουσιασμός, η εγρήγορση και άλλα που θα ανακαλύψουμε στην συνέχεια του ταξιδιού μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκακιστικός Όμιλος Καρπάθου      Σκοπός της ιδρύσεως του συλλόγου μας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάδοση του πνευματικού ...