Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

To 2014 υποστήριζα ότι το σκάκι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν μέσο μείωσης της εγκληματικότητας. Προσέγγισα τότε μέλη της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας τα οποία συμφώνησαν με την άποψή μου και με τη βοήθεια του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη, συνέταξα το κείμενο της φωτογραφίας ώστε να παραδοθεί από τον Ε.Σ.Ο. στον τότε υπουργό δικαιοσύνης, με στόχο να εισαχθεί το σκάκι στις ελληνικές φυλακές και να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα, προσφέρθηκα μάλιστα τότε να είμαι ο πρώτος που θα έκανε τα μαθήματα αφιλοκερδώς στις φυλακές Αλικαρνασσού.
Επιπλέον, χάρη στην θέση που είχα στο πανεπιστήμιο Κρήτης ξεκίνησα την διοργάνωση ενός παγκόσμιου συνεδρίου με θέμα την καταπολέμηση της εγκληματικότητας μέσω του σκακιού. Δυστυχώς, επειδή ουσιαστικά δεν είχα βοήθεια αναγκάστηκα να εγκαταλείψω εκείνη την προσπάθεια αν και τελευταία σκέφτομαι ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην Κάρπαθο εκείνο το συνέδριο.
Πάντως, σήμερα διάβασα το παρακάτω άρθρο όπου χάρη σε μελέτες του University of Lethbridge το σκάκι έχει πλέον αρχίσει να χρησιμοποιείται ως σωφρονιστικό εργαλείο με εξαιρετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται σε ανήλικους που έχουν διαπράξει κάποια παρανομία να παρακολουθήσουν συνολικά μαθήματα σκακιού 25 ωρών.
Οι μελετητές υποστηρίζουν ότι τα παιδιά παρουσιάζουν βελτίωση επειδή ασυνείδητα αναπτύσσουν την συλλογιστική τους ικανότητα, την ικανότητα να λύνουν προβλήματα, της συγκέντρωσης και της σωστής λήψης αποφάσεων.

Χαλκιάς Ιωάννης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκακιστικός Όμιλος Καρπάθου      Σκοπός της ιδρύσεως του συλλόγου μας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάδοση του πνευματικού ...