Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Καλημέρα σας!
Θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας την επιστολή του κου Ιωάννη Μαρή, Ομοσπονδιακού Μαιτρ και δύο φορές κυπελλούχου Ελλάδας, προς το Δ.Σ. του Σκακιστικού Ομίλου Καρπάθου για την εμπειρία του στο σκακιστικό πρωτάθλημα Καρπάθου και τις εντυπώσεις του από το νησί μας!
ΚΑΡΠΑΘΟΣ 25/8-1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Ήταν μια εξαιρετική εβδομάδα στο όμορφο νησί της Καρπάθου. Η πρόσκληση από το φίλο και πολύτιμο συνεργάτη Γιάννη Χαλκιά, να συμμετάσχω στο σκακιστικό τουρνουά στα Πηγάδια της Καρπάθου. Από το Γιάννη είχα ακούσει φυσικά τα επαινετικά λόγια για τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του.
Το ταξίδι μου εκεί ήταν μία διπλή έκπληξη τόσο ως προς την ομορφιά του τόπου όσο και ως προς τα σκακιστικά δρώμενα. Η ομορφιά του νησιού, κάποια μέρη του οποίου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ, κυρίως δε το ανάγλυφο του εδάφους τόσο απότομο που καταλήγει σε γραφικές παραλίες καθώς και τα λαογραφικά στοιχεία, που από την εξαιρετική φιλοξενία της οικογένειας του Γιάννη έμαθα, όπως επίσης ο παραδοσιακός εορτασμός στον Άη Γιάννη και η παραλία του Αγίου Νικολάου ήταν μερικές από τις ομορφιές που χάρηκα.
Ως προς τα σκακιστικά τώρα· μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής και πολιτισμικής ανάπτυξης με την υποστήριξη του Δήμου και του τοπικού Εκπαιδευτικού οργανισμού, καθώς επίσης και με τη συμβολή σε προσωπικό επίπεδο ατόμων που αγαπούν το σκάκι, συντελείται μία πολύ σημαντική δουλειά διάδοσης και ανάπτυξης του πλέον σημαντικού πνευματικού αθλήματος στο νησί.
Η συμβολή του Γιάννη, καθόλου έκπληξη για μένα που τον γνωρίζω, είναι ο γενεσιουργός παράγοντας που μπορεί να προωθήσει το σκάκι σε επίπεδο συγκρινόμενο με αυτό των πιο ανεπτυγμένων περιοχών της χώρας.
Εντυπωσιακό στοιχείο εξ άλλου είναι η προμήθεια υλικού απαραίτητου για την εκπαίδευση των παιδιών, την διεξαγωγή αγώνων, σκακιέρες, ρολόγια και μαθαίνω ότι συντόμως θα εφοδιαστούν με ηλεκτρονικές σκακιέρες μετάδοσης αγώνων μέσω του διαδικτύου, γνωστοποιώντας την Κάρπαθο ως σκακιστικό προορισμό, εκτός από τουριστικό, διεθνώς. Ο μεγάλος Γκαίτε θεωρούσε το σκάκι ως «γυμναστική του μυαλού και τη λυδία λίθο της κρίσης».
Συνεχίστε λοιπόν πάνω σε αυτό τον καλό δρόμο.
ΜΕ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Γιάννης Α,Μ Μαρής




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκακιστικός Όμιλος Καρπάθου      Σκοπός της ιδρύσεως του συλλόγου μας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάδοση του πνευματικού ...