Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017


Τα οφέλη του σκακιού


    Το σκάκι έχει χαρακτηριστεί ως «το γυμναστήριο του μυαλού» και ο Σκακιστικός Όμιλος Καρπάθου αναλαμβάνει υπεύθυνα να μυήσει τα παιδιά μας στην ναυαρχίδα των πνευματικών αθλημάτων μα πάνω από όλα φιλοδοξεί να τους προσφέρει τα καλύτερα εφόδια για το μέλλον. Κάποια από τα οφέλη που αποκομίζουν οι σκακιστές είναι τα εξής:

* Βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας: Κατά την παιδική ηλικία, το σκάκι προσφέρει τα κατάλλληλα ερεθίσματα για τον φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου.

* Βελτίωση της μνήμης: Τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα βοηθούν στη δημιουργία και στην ισχυροποίηση νευρικών συνάψεων.Το σκάκι βοηθάει τη μνήμη ανεξάρτητα από την ηλικία και μάλιστα απομακρύνει το ενδεχόμενο εμφάνησης της νόσου του Alzheimer σε μεγαλύτερες ηλικίες.

*Στρατηγική σκέψη: Η αντίληψη των προβλημάτων στην σκακιέρα, η σύλληψη σχεδίου και η ακριβής εκτέλεσή του, σταδιακά γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας του σκακιστή. Τα παιδιά αποκτούν ορθολογική σκέψη και κρίση.

*Βελτίωση συγκέντρωσης: Η Διάσπαση Ελλειματικής Προσοχής - Υπερικινητικότητα (Attention-DeficitHyperactivityDisorder) έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας τον 21ο αιώνα. Το σκάκι έχει βοηθήσει πολλά παιδιά να συγκεντρωθούν πάνω στην σκακιέρα εκπλήσοντας πολλές φορές ακόμη και τους γονείς τους!

*Υπευθυνότητα: Σε αντίθεση με άλλα αθλήματα, στο σκάκι δεν υπάρχει ο παράγοντας τύχη. Όσο σκληρή και αν είναι η ήττα σε παιδιά μικρής ηλικίας, άλλο τόσο τα μαθαίνει να είναι υπεύθυνα διδάσκοντάς τα ότι, το αποτέλεσμα εξαρτάται από τις επιλογές μας, εντός και εκτός σκακιέρας.

*Διαχείριση της ήττας: Η ήττα είναι φυσικό και αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής! Τα παιδιά αναγκάζονται να μάθουν από τα λάθη τους, να βελτιώσουν τις δεξιότητες και τις στρατηγικές τους έτσι ώστε να τα πάνε καλύτερα την επόμενη φορά. Αυτού του είδους η ανάλυση θα αυξήσει τις γνώσεις τους και θα χτίσει την αυτοπεποίθησή τους!

*Κοινωνικότητα: Ξεκινώντας από την μικρή κοινότητα του τμήματος, δεν υπάρχει όριο όσον αφορά τις κοινονικές αλληπεδράσεις των παιδιών. Ήδη από αρχάριο επίπεδο, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε πολυάριθμες σκακιστικές εκδηλώσεις που θα οργανωθούν από τον συλλογό μας. Η κοινωνικότητα των παιδιών ενισχύεται και ευνοεί την ενσωμάτωσή τους σε κοινωνικές ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκακιστικός Όμιλος Καρπάθου      Σκοπός της ιδρύσεως του συλλόγου μας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάδοση του πνευματικού ...